Loading
Top

30. Als je maar één droom hebt, doe je je fantasie tekort

C

ouscous enrai-muziek horen bij het Algerijns cultureel erfgoed, en bij onze nostalgischetraiteur La Bastille vind je beide. In Algerije is de keuken heel rijk, datkomt omdat er heel veel invloeden in zitten. In het noorden delen we de kustsamen met Spanje, Frankrijk en Italië en in het zuiden heb je meer Afrikaanseinvloeden. En dan zijn er nog wat geheimen die onze grootouders voor ons hebbenachtergelaten.

Ik begondeze plek samen met mijn neven Youcef en Kassimou vanuit het idee: we maken eeneigen ontmoetingsplek. Ik was daarvoor zes jaar lang bedrijfsleider geweest vaneen Marokkaans restaurant, dus ik wist een beetje hoe het werkte.

Hier makenwe het eten dat ik gewend ben van mijn moeder en oma. Heel gezond allemaal, datis belangrijk, zeker voor jongeren. Veel groentes, niet veel mensen wetenhoeveel je daarmee kunt doen. Ik stel me voor hoe ik binnen een jaar hier eeneigen community heb gecreëerd, met mensen die hier voor de deur koffie zittente drinken. Muziekje erbij, aantrekkelijke etalage. Nostalgia in Amsterdam. Eenklein eilandje van al het mooie van Algerije

Je moetnatuurlijk hard werken, daar ben ik niet te beroerd voor. Je moet erin geloven.En je moet durven, risico’s nemen. Ik begon deze zaak tijdens corona. We gingenopen op een zaterdag en het hagelde keihard. Alsnog was het meteen een succes.

Ik heb opAmsterdamse scholen gezeten, ik woon hier sowieso al mijn hele leven. Ik benopgegroeid in Amsterdam. Ondanks dat ik in Amsterdam-Zuid op school heb gezetenzit de liefde voor de Haarlemmerbuurt dieper in mijn hart. De buurt wordtsteeds mooier, bewuster en  kleurrijker.Het is echt een klein dorp in Amsterdam met een eigen cultuurtje. Je leert hierin een jaar meer mensen kennen dan ergens anders in vijf jaar.

Ik benpositief ingesteld in het leven en heb heel veel dromen. Want als je maar ééndroom hebt doe je je fantasie tekort. Dus wie weet, misschien word ik ooitburgemeester van Amsterdam, dan maak ik de buurt nóg mooier. Negatieve verhalenheb ik niet. Ik kan me ze niet herinneren – of anders heb ik ze in deprullenbak gegooid.

Mijn vaderwas landbouwingenieur, mijn moeder een huisvrouw met een universitair diploma.Mijn broertjes, mijn zusjes en ik hebben een normale jeugd gehad met tweeouders die superveel van ons houden. Daarom geloof ik in mensen, of beter, inde eerlijkheid en goedheid van de mens. Ik geloof dat karma bestaat. Wie goeddoet, goed ontmoet.

Verder vindik dat je elke dag moet lachen en moet douchen.